menu

Nieuwsbrief nr 35

Mailing van Patiëntenkring Lemminkaïnen
Verzonden op 13 februari 2019

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING LEMMINKÄINEN
NUMMER 35, FEBRUARI 2019

Verslag van de lezing van Margaret Vink, antroposofisch consultatief arts in Zutphen, over “ouder worden”.

Net in oktober 70 jaar geworden leek het me niet verkeerd om mij op zaterdag 17 november wandelend (zonder het te weten hiermee een voorschot nemend op een deel van de inhoud van het verhaal van vanmiddag ) naar de Noorderhaven te begeven om de lezing bij te wonen van Margaret Vink over “ouder worden”. Stralend herfstweer!

Er was een goede opkomst van ruim 30 personen, overwegend ouderen.

Margaret introduceerde zichzelf en begon toen haar lezing met te stellen dat je vanaf 50 tot 55 kunt gaan spreken over ouderen, die vaak tot en met 65 jaar nog behoorlijk vitaal zijn en nog dromen hebben. Daarna volgt een omslagpunt.

Mensen beginnen wat meer chronische klachten te krijgen.

Die worden vanaf de leeftijd van 75 jaar meestal bepalender. Eenzaamheid ligt op de loer. Dan is het de kunst om los te laten, en.., met gratie en wijsheid ouder te worden.

Anselm Grün schrijft in “Gelukkig ouder worden”: Als het lukt om rond je zeventigste vrede te hebben gevonden volgen er “de jaren van genade”.

De gemiddelde leeftijd van de vrouwen is nu 83, van de mannen 80.

Jammer, dat de ouderen in onze maatschappij vaak gezien worden als “belasting voor de jongere generatie”. Het is niet terecht.

Op oudere leeftijd hebben mensen vaak balans, wijsheid en vrede gevonden. Jongere mensen kunnen van die verworvenheden profiteren.

Er is een verschil in de behoefte van ouderen om zich, o.a. spiritueel, te blijven

ontwikkelen. Mensen die er niet vanuit gaan dat er nog iets na dit leven komt zien het nut daar niet zo van in.

Margaret: Ik ga nu even van de tegenovergestelde aanname uit, dat er wel een geestelijke wereld na dit leven is. Dan is het mooi dat je in dit leven, op weg daarnaar toe, nog de Boeddhastaat, de Christusstaat, ofwel een staat van vrede vindt. Het laatste stuk van het leven leidt je daar heen.

Zij geeft aan daarom een voorkeur te hebben voor “ongepland sterven” om op die manier in rust te kunnen “afronden”.

Zowel geboren worden als sterven hebben tijd nodig.

Haar ervaring is, dat de meeste mensen uiteindelijk in vrede sterven. Een uitzondering vormen mensen die traumatische ervaringen niet ( helemaal ) verwerkt hebben.

Ten aanzien van het ouder worden kwamen drie aandachtspunten aan de orde:

Overgave, acceptatie dat je afhankelijk wordt van zorg van anderen.
Die anderen kunnen nu trouw oefenen en lotsverbondenheid. Belangrijk!
Als oudere kun je nog steeds goede krachten toevoegen aan de aura van het levend organisme ‘aarde’: Niets gaat verloren!

Ook werden 8 manieren genoemd om zo gezond mogelijk oud te kunnen worden, n.l.:

1. Goede voeding 2. Zuinig zijn met pillen 3. Zowel innerlijk als uiterlijk bewegen 4. Contact houden met de wereld, 5. Lichamelijk contact bevorderen, bijvoorbeeld masseren, nagels laten lakken 6. Zorgen voor je geheugen 7. Op tijd zaken regelen en bespreken voor en met je naasten, maar ook de mooie dingen met hen delen 8. Aandacht voor het geestelijk leven (met zingeving bezig zijn met gelijkgestemden).

Na de lezing volgde een pauze, gevolgd door een levendig en interessant en in prettige sfeer verlopend vragen-halfuur, dat ( dùs ! )wat uitliep.

Het was fijn, dat Margaret een lijst met “Boeken voor inspiratie bij het ouder worden” had meegenomen voor de deelnemers.

Ook tijdens de lezing werden nog boeken genoemd, die niet op de lijst stonden.

Ik vond dit een inspirerende middag, die ik niet had willen missen.

Margaret lardeerde haar verhaal met wat zij in de praktijk meemaakte en met bijzondere verhalen en uitspraken uit boeken. Daardoor werd het geen droog , maar een warm menselijk verhaal.

Dank je wel Margaret!

Job Hanegraaff

Boeken voor inspiratie bij het ouder worden:

  •  Anselm Grün, Gelukkig ouder worden. Uitgeverij Ten Have
  •  Wil Derkse, Een levensregel voor beginners. Uitgeverij Lannoo
  •  Jean-Jacques Suurmond, Meer geluk dan grijsheid. Uitgeverij Meinema
  •  Piet van Breemen s.j., Ouder worden, een geestelijke weg. Uitgeverij Averbode
  •  A. J. Welman, Ouder worden, de kunst van het loslaten. Uitgeverij Vrij Geestesleven
  •  Renée Zeylmans, Ouder worden. Verleden - heden - toekomst Uitgeverij Cichorei
  •  Renée Zeylmans, Nabij zijn. Handreikingen bij levensvragen. Uitgeverij Cichorei
  •  Rudolf Steiner, Ouderdom een vruchtbaar perspectief. Uitgeverij Christofoor
  •  Hans Stolp, Stervensbegeleiding in een nieuwe tijd. Uitgeverij AnkhHermes
  •  Hans Stolp, De verborgen zin van dementie. Uitgeverij AnkhHermes
  •  Jan Pieter ven der Steen, Dementie. Gezichtspunten vanuit de antroposofie.
  •  Centrum Sociale Gezondheidszorg: Gezichtspunten nr. 59

  Heldere informatie en praktische tips bij dementie

  •  Anneke van der Plaats, De dag door met dementie. Uitgeverij Kroese Kits


Impressie Workshop "Zelf maken deoderant" - 15 december 2018

Iets voor 10:00 uur bel ik aan en word bij de deur welkom geheten door bestuurslid Nelly Hazen. De workshop vindt plaats op de eerste verdieping, waar de tafels al staan opgesteld om de tien cursisten een plaats te geven in een fijne ruime zaal. 

Nadat ik een kop koffie heb gehaald maak ik kennis met cursusleider Leonie Heins en enkele cursisten. 

Leonie wordt door Nelly welkom geheten. Leonie nodigt een ieder uit om zich voor te stellen en de vraag "Wat versta jij onder natuurlijk?" te beantwoorden. Dat levert net zoveel verschillende antwoorden op als er cursisten zijn, o.a. biologisch, geen gevaarlijke stoffen, goed voor de huid. Het is meteen een mooi opstapje naar de realiteit van de commercie. Want een product mag al "natuurlijk" heten ook als er slechts één natuurlijk bestanddeel in het product zit.

Daarnaast is het de vraag of natuurlijk ook altijd goed is, want er zijn ook natuurlijke gifstoffen. 

Leonie deelt kopieën uit van een artikel uit Ideaal 2015 met de kop "Zorg goed voor uzelf". 

We lezen over conserveringsmiddelen, drijfgassen, parabenen, nanotechnologie, microplastics, diertestvrij en keurmerken. Door al die benamingen en veelheid aan ingrediënten kun je niet gemakkelijk wijs worden in deze wereld van al dan niet natuurlijke cosmetica.

We nemen even pauze, waarbij spontaan gesprekken ontstaan. Dan gaan we aan de slag met het maken van deodorant van natuurlijke grondstoffen.

Voor ieder tweetal staan al een kom, houten spatel en lepel klaar en de nodige kokosolie is al vloeibaar gemaakt. 

Heel gezellig wordt er afgewogen, gemengd en geroerd. En dat roeren vraagt wel wat uithoudingsvermogen om tot een stevige pasta te komen. Tussendoor wordt er flink wat afgepraat. Als de pasta klaar is kan er desgewenst nog een geurtje aan toe worden gevoegd; er is o.a. etherische olie van rozen, munt en lavendel. 

En keurig binnen de twee uur heeft iedereen een potje deodorant van 30 ml, leuke gesprekken gehad tijdens het maken en... zin in een vervolg!

Na een afsluitend rondje wordt Leonie door Nelly bedankt voor haar prettige begeleiding en uitleg. Nelly geeft aan dat suggesties altijd welkom zijn bij het bestuur. 

Om kwart over twaalf verlaat ik het gebouw met een potje zelfgemaakte deodorant en een voldaan gevoel. Dank aan het bestuur en Leonie die deze ochtend mogelijk hebben gemaakt. 

Netty Weijenberg, cursist

N.B. Voorbeelden om zelf geurtjes te maken: bloemen van viburnum sieboldii, blad van citroenverbena (verveine) en viola odorata, sinaasappel- en citroenschil.


Vooraankondiging Algemene Ledenvergadering op woensdag 24 april 2019

Op woensdag 24 april a.s. vanaf 20:00 zal de volgende algemene ledenvergadering van de Patiëntenkring gehouden worden, in het Therapeuticum Lemminkäinen (Noorderhaven 32, 9712 VK Groningen).

Thijs van der Aa verzorgt dan het inhoudelijk deel over zijn werk als Holos fysiotherapeut. Elk lid van de Patiëntenkring is uiteraard welkom om de ALV bij te wonen.


Workshop Euritmie en de Overgang

door Carla Besteman op zaterdag 30 maart

De overgang een beweging naar een nieuwe levensfase.

Hoe kan Euritmie deze beweging ondersteunen?

De overgang is een natuurlijk levensproces dat nodig is voor de rest van het leven. Een periode die gekenmerkt wordt door veranderingen in het lichaam, veroorzaakt door hormoonwisselingen. Deze kan gepaard gaan met milde tot zeer heftige klachten. Daarnaast is het ook een periode van herbezinning. Je wordt als het ware weer van jezelf. 

De overgang kun je ook ervaren als een deur naar een nieuwe invulling van het leven. Oude gewoonten werken vaak niet meer en wil je zelfs niet meer. Het is een zoeken naar een nieuw krachtsverhouding en ritme in jezelf, in de basis. In deze workshop is er in de inleiding aandacht voor verschillende veranderingen tijdens de overgang. Carla Besteman laat de deelnemers van de workshop via euritmische bewegingen ervaren hoe euritmie ondersteunend kan zijn in het zoeken naar een nieuw balans.

Als euritmiste is Carla steeds weer zoekende naar de kern van de beweging. Ze werkt 35 jaar in verschillende werkgebieden met de euritmie.

Sinds 2001 werkt ze in het Therapeuticum en gaat samen met de patiënt de weg van de “gezonde” beweging in. Voor iedere situatie een andere samenwerking en een andere ingang en proces.

Er is ruimte voor 20 deelnemers en daarom is aanmelden verplicht bij

Nelly Hazen info@patientenkringlemminkainen.nl

De workshop is gratis voor leden van de Patiëntenkring.
Voor patiënten van het Therapeuticum die geen lid zijn van de Patiëntenkring zijn de kosten €10,00 dit is inclusief koffie en thee.

Zaterdag 30 maart 2019 van 10-13 uur. Vanaf 9.30 uur Inloop met koffie en thee

Therapeuticum Lemminkaïnen – Noorderhaven 32, Groningen. Ingang blauwe hek


Meditatie en Spirituele Psychologie
 

Inspiratie vinden

 
The movements of the universe are reflecting in our existence
 
Deelnemers aan deze cursus krijgen de mogelijkheid om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen. Daarnaast is het mogelijk om therapeutisch/ energetisch te leren werken. Meditatie, spirituele psychologie en het erken met energie staan hierbij centraal. 
Tijdens deze cursus doen we meditaties om onze sensitiviteit te onderzoeken en te balanceren. En je leert meer over de opbouw van ons energiesysteem. 
  • vrijdagavond 26 april 2019; maandagavond 29 april 2019 19:45-­22:15 uur  
  • zaterdagavond en zondag 27 en 28 april 2019 10:00-­17:00 uur.  
  • Je kunt ook instromen in een bestaande groep die al een paar keren bij elkaar kwam: vrijdagavond 26 oktober 2019 19:45-­22:15 uur; zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2019 10:00-17:00 uur; woensdagavond 31 oktober van 19:45-­22:15 uur
  • Plaats: Noorderhaven 32, Groningen
  • Kosten: € 245,00. 
  • Je kunt je voor deze cursus inschrijven via de contactpagina op de website Meditatie en Innerlijke groei of per e-­mail bij: paulivanengelen@hetnet.nl 
 
Vormgeven aan je leven
 
Gedurende de trainingen leer je om meer vanuit je kwaliteiten en je essentie vorm te geven aan je leven. Via meditatie krijg je meer helderheid over wat wezenlijk is voor je en wat niet: je raakt dieper verbonden met jezelf en leert om je bewustzijn te verdiepen en of te vergroten. Zo wordt duidelijker hoe je in een situatie wilt reageren, welk gedrag beter bij je past en welke richting je aan je leven wilt geven. Dit is de integratie van je spirituele vermogens in het dagelijks leven.
 
Als je de neiging hebt om je te laten leiden door indrukken van je omgeving, dan kan deze cursus helpen om houvast in jezelf te vinden. Indrukken en emoties van anderen kunnen te veel binnen komen als je niet goed op jezelf afgestemd bent. Je raakt je innerlijke rust kwijt en kunt geen goed onderscheid maken tussen je eigen emoties en die van een ander. Het is een kunst om je leven zo vorm te geven, dat het in overeenstemming is met je eigen mogelijkheden en wensen. Dit geeft meer invulling. 

Intensiever beleven
 
Een eerste stadium van meditatie is concentratie. Deze concentratie verdiept zich geleidelijk en kan overgaan in meditatie. Meditatie is een bepaalde staat van bewustzijn, waarin je dieper verbonden bent met jezelf en de wereld. Als je een dieper contact met jezelf gaat maken, ontstaan bovendien een verdieping van je zielenleven. Zo beleef je aspecten van jezelf op een intensere manier, zowel je emoties alsook je spirituele ervaringen. Dit kunnen zowel gevoelens zijn waar je moeite mee hebt, als prettige ervaringen. Naast het werken aan je persoonlijke ontwikkeling kun je ook leren werken met energie. In de lessen is er bovendien ruimte voor ieders religieuze of spirituele achtergrond en denkwijze.
 


Training voor jongeren van 14-17 jaar 
 
Hier sta ik 


Deze training is bedoeld voor jongeren die meer inzicht willen krijgen in hun gedrag en willen leren hoe ze met stress en hun gevoelens en emoties om kunnen gaan.
 
Veel jongeren van 14-17 jaar ervaren druk of stress in hun leven. Het is een leeftijd waarop je je meer los gaat maken van je gezin en op eigen benen wilt staan. In plaats van het gezin wordt acceptatie door een groep met vrienden belangrijk. Het is zoeken hoe je je als individu kunt ontwikkelen in een groep. Wat doe je om er bij te horen, wanneer heb je het gevoel dat je je moet aanpassen en waar is de ruimte voor je eigenheid? Het is soms lastig om grenzen aan te geven. Meer verantwoording nemen kan ook leiden tot prestatiedruk, waarbij er soms faalangst ontstaat. Je kunt jezelf voortdurend gaan bekritiseren; het oefenen van een houding met meer acceptatie kan tegenwicht bieden. 

Tijdens de cursus is er uitleg over de reacties op stress. We doen praktische en kunstzinnige oefeningen om beter te leren omgaan met stress die veroorzaakt wordt door prestatiedruk of groepsdruk. We doen ontspanningsoefeningen, kunstzinnige oefeningen, mindfulness-­oefeningen en verschillende praktische oefeningen die je in het dagelijks leven kunt toepassen. We werken in een vriendelijke sfeer met deze thema's. Je bent van harte uitgenodigd om mee te doen.
 
Begeleiding vanuit praktijk De Toverlantaarn door Birgit Fonville (integratief kinder- en jongerentherapeut en kunstzinnig therapeut) en Pauli van Engelen (poh-­ggz en meditatiedocente).
 
Kosten € 175.  Na verwijzing door een huisarts of indicatie via WIJ-­team. 
Data zes maandagmiddagen: 25 februari, 4, 11, 18 en 25 maart en 1 april 2019
Tijden 16:30 tot 18: 00 uur
Waar Noorderhaven 32, Groningen
Opgave Birgit Fonville, telefoon 06 1904 9134 of via e-­mail
 
 

Cursus voor Jongeren van 20-30 jaar


Life art

Meditatie en ontwikkeling

 Iedereen komt op zijn eigen manier in aanraking met thema's als intimiteit, angst voor afwijzing, grenzen stellen, perfectionisme, enzovoort. Wat zijn gedachten, gevoelens en emoties en hoe ga je hier mee om? Wat vind je lastig om mee om te gaan? Tijdens deze cursus ontwikkel je meer inzicht in deze thema's en kun je nieuwe mogelijkheden in je gedrag onderzoeken. We oefenen om contact te maken met de stilte, vrijheid en ruimte achter gedrag, overtuigingen en emoties. De training duurt zes weken van ongeveer tweeëneenhalf uur per avond. 
 
We doen meditaties, oefeningen, uitwisseling en uitleg over het thema. Het individuele proces van eenieder staat centraal; het is geen groepstherapie. Je onderzoekt zelf situaties uit je dagelijks leven. Een aantal geleide meditaties zijn op you tube te vinden, zodat je ondersteuning hebt bij het oefenen van meditaties. Je krijgt een hand out met daarin het programma en een aantal vragen om je te verdiepen in je patronen, emoties tijdens de cursus.
 
Na het informatieblokje volgt nog een beschrijving van de inhoud van de training. 

Het is een cursus van zes weken, 2,5 uur per week op maandagavond. 
Data 11, 18 en 25 maart 2019; 1, 8 en 15 april 2019

Tijd van 19:30 tot 22:00 uur
Waar Noorderhaven 32, Groningen
Kosten € 175,00 voor werkenden en deelnemers van buiten de praktijk.  € 95,00 voor studerenden uit de praktijk. Het is mogelijk om je voor de training in te schrijven in de praktijk, je ontvangt dan korting.
Opgave Je kunt je voor deze cursus inschrijven via de contactpagina op de website Meditatie en Innerlijke groei of per e-­mail bij: paulivanengelen@hetnet.nl

Voorstellen van Liesbeth Haken

Hallo, ik stel me graag even voor. Ik ben Liesbeth, en ik ben met mijn praktijk In goede aarde sinds oktober onderdeel geworden van het Samenwerkingsverband. Ik bied psychische ondersteuning aan volwassenen, in de vorm van lichaamsgerichte (psycho)therapie.

Bij lichaamsgerichte (psycho)therapie gaat het om inzicht en bewustwording. En van daaruit, mogelijk, heling. Het gaat bijvoorbeeld om thema’s als:

  • depressieve gevoelens of angst gevoelens
  • overbelasting; burn-out
  • het niet kunnen doorbreken van patronen in je werk of je relaties
  • moeite hebben met grenzen
  • inzichten als ‘ik wil meer mezelf zijn’ of ‘ik wil meer contact met m’n lichaam of met m’n gevoel’ of ‘ik wil me rustiger voelen’.

In deze benadering is nog steeds het gesprek de basis. Maar we gaan in deze therapie uit van jou als geheel: je denken, maar ook je gevoel en je lichaam, en we wérken ook vanuit al deze invalshoeken.

De focus is sterk op het hier en nu: waar loop je nu tegen aan in je leven? Hoe krijg je daar meer zicht op? En, heel belangrijk: hoe krijg je zelf handvatten / gereedschappen die je kan integreren in je leven? Zodat je wérkelijk goed voor jezelf kan zorgen.
Er wordt in deze therapie (meestal) een relatie gelegd met je levensverhaal. Vaak spelen ervaringen van vroeger nog een veel grotere rol in ons leven nu, dan dat we door hebben.

We kunnen verschillende methodieken inzetten. We werken met lichaamsbewustzijn, op diverse manieren. Bijvoorbeeld middels ervaringsoefeningen, of (geleide) meditatie. We kunnen ook systemisch kijken naar je ervaringen. En wellicht kunnen benaderingen vanuit traumawerk (via het lichaam of via EMDR of EFT) aanvullend goed werken.
Zo krijg je steeds meer zicht op de eigen (aangeleerde) patronen en versterken we het zelfgenezend vermogen. Zo komt er steeds meer ruimte voor wie je werkelijk bent.

Ik bied individuele begeleiding. Daarnaast geef ik samen met een collega de training ‘Vitamine Z: van overbelasting naar Zelfregulering’. In deze training leer je hoe je anders en beter kunt omgaan met overbelasting en stress. Ook in de training benaderen we dat vanuit je hoofd, en je gevoel, en je lichaam.

Ik werk in mijn praktijk In goede aarde vanuit twee werkplekken. Mijn praktijk aan huis in Stitswerd (wierdedorpje 20 km boven de Stad), en elke woensdag zit ik in het Therapeuticum.

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek (vrijblijvend en gratis).
Heb je interesse? Je kunt me mailen of bellen.

Hartelijke groet,

Liesbeth Haken

T: 06-2165 8204
E: liesbeth@in-goede-aarde.nl
W: www.in-goede-aarde.nl
W: www.vitamine-z.nu


Bericht van het Therapeuticum

Al heel lang zijn er tentoonstellingen in het Therapeuticum, helemaal boven in het gebouw bij de ruimte voor kunstzinnige therapie. Aanvankelijk waren dat tentoonstellingen van onze eigen patiënten, de laatste jaren waren er ook tentoonstellingen van mensen van buiten het Therapeuticum.

We willen nu weer op zoek naar mensen uit onze praktijken (huisarts en therapeutische praktijken). Hebt u werk dat u graag aan anderen zou willen laten zien? Neemt u dan contact op met Susan Goslinga. Haar e-mailadres is: susangoslinga@hotmail.com


Nieuwe brochure in de reeks "gezichtspunten":Hoogsensitiviteit

Handicap of ontwikkelingsvoorsprong

Hooggevoeligheid komt tegenwoordig voor bij steeds meer mensen. Dat heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant is het goed om gevoelig te zijn voor wat er in je omgeving voorvalt. Aan de andere kant kan het moeilijk zijn om al die indrukken te verwerken. Hans Lemmens gaat in deze brochure in op tal van aspecten die met hooggevoeligheid samenhangen. Ook interessant voor mensen met een normale gevoeligheid.

Wij hopen dat dit onderwerp u interesseert.

Andere brochures die in dit verband interessant kunnen zijn:

Nummer 16 Biografie en ziekte
Nummer 26 Levensvragen
Nummer 30 Burnout
Nummer 31 Praktische oefeningen voor een innerlijke ontwikkeling
Nummer 36 Sociale gezondheidszorg in levensloop en gemeenschapsvorming
Nummer 44 Over plaaggeesten, spoken en engelen.

Bestellingen kunt u doen via: www.gezichtspunten,nl


Oproep derde bestuurslid en boekhouder Patiëntenkring

Al half jaar lang bestaat het bestuur van de Patientenkring uit maar twee bestuursleden.

Een derde bestuurslid en boekhouder is hard nodig om ons werk te kunnen doen, omdat we als bestuur niet het risico willen lopen dat de twee huidige bestuursleden te veel werk hebben. Vandaar nogmaals een oproep voor een derde bestuurslid en boekhouder om ons te komen versterken.

Heeft u er interesse in om het derde bestuurslid of boekhouder te worden? Dan kunt u contact opnemen met Nelly Hazen (secretariaat): info@patientenkringlemminkainen.nl


Herinnering jaarlijkse financiële bijdrage

Veel leden hebben hun financiële bijdrage voor 2018 en 2019 al betaald. Hartelijk dank daarvoor. Uw bijdrage versterkt zowel de Patiëntenkring als het Therapeuticum als een geheel. Van een aantal leden is er nog geen bijdrage binnengekomen. Kunt u controleren of u uw jaarlijkse contributie al (deels) heeft betaald en dat alsnog doen, als u dat nog niet gedaan heeft?

U bepaalt uiteraard zelf wat u wilt betalen, maar hieronder zijn nogmaals de richtlijnen voor de jaarlijkse contributie.

Richtbedragen

Lager inkomen: voor één persoon €32, voor meerdere personen €47 per jaar.
Midden inkomen: voor één persoon €63, voor meerdere personen €94 per jaar.
Hoger inkomen: voor één persoon €125, voor meerdere personen €175 per jaar.

Rekeningnummer: NL60 TRIO 0391 0687 17 t.n.v. Patiëntenkring Groningen


Met hartelijke groeten,

Heidi Duncan en Nelly Hazen
Bestuur Patiëntenkring Lemminkäinen