menu

Archief 

Archief van nieuwsberichten die voorheen op "Actueel" stonden

Expositie Marjolein Lok – keramiek

Ik heet Marjolein Lok en ik ben 53 jaar.

Ongeveer vijftien jaar geleden werd ik gegrepen door klei, het fascineerde mij en keramiek werd mijn passie. Ik ben begonnen bij Vrouwencentrum Jasmijn in Groningen. Daarna nog veel meer geleerd bij de School voor handenarbeid (nu: Vrijdag), daar diverse jaartrainingen gevolgd. Ook heb ik les gehad van Jan Reemeijer, bij wie ik mij vooral verder heb geschoold in handvormen.

Ik werk veel met oerkleuren en ik vind, het leuk om naast de gangbare glazuren en oxides ook te experimenteren met minder voor de hand liggende materialen om de huid van de klei te bewerken. Denk daarbij aan: schoenpoets, (in allerlei kleuren), was en ook roest, waarvoor ik een speciaal een plaatijzer heb die ik daarvoor laat oxideren en zo vind ik steeds weer nieuwe materialen waar ik door verrast word … en verder mee experimenteer.

Ik word heel blij van keramiek en ik vind het leuk om anderen het plezier te laten beleven dat ik er zelf ook aan beleef


Informatieavond/lezing over de antroposofische gezondheidszorg

Door Rigobert van Zijl, huisarts Therapeuticum Lemminkäinen

Op dinsdag 30 januari 2018 geeft Rigobert van Zijl een informatieavond/lezing in het Therapeuticum over de antroposofische gezondheidszorg.

Tijdens deze avond zal hij onder andere praten over het ontstaan van de antroposofische gezondheidszorg en de visie op gezondheid en ziekte vanuit het antroposofisch mensbeeld.

De avond zal van 20:00 tot 22:00 zijn (inloop vanaf 19:30, met koffie en thee) en is gratis voor leden van de Patiëntenkring.

Voor meer informatie en aanmelding kunt u de onderstaande flyer raadplegen.

Hartelijke groeten,

Nelly Hazen, Heidi Duncan en Albertina van der Kooi
Bestuur Patiëntenkring Lemminkäinen

uitnodiging informatieavond antroposofische gezondheidszorg.pdf


Expositie KunstvanZijn

Schoonheid van vernietiging

Van maandag 8 januari 2018 tot en met woensdag 28 maart is in het Therapeuticum een expositie te bezichtigen van KunstvanZijn. Hieronder volgt een omschrijving van de expositie door Suhela Pluijmers (oprichter van KunstvanZijn).

"Kunst is een synthese van vorm en expressie en een versmelting van het Apollinische en het Dionysische, aldus Nietzsche. Aan de ene kant de rustige, ordelijke, regelmatige, beheerste, naar schoonheid strevende krachten en aan de andere kant het extatische, onbeheerste, chaotische en vernietigende.

Misschien komen deze krachten wel samen in mijn eigen werk waarbij ik zorgvuldig planten uitzoek, het papier kies, een inktkader druk, om daarna de planten langzaam door de drukpers te draaien, plat te persen, te vernietigen om zo weer een nieuw beeld te creëren. Ik ben dan niet bezig om ‘iets moois te maken’.

Eigenlijk ben ik niet eens bezig om iets te maken. Ik onderzoek wat er gebeurt door zoveel bruut geweld. Er ontstaat iets nieuws, een nieuw beeld en een nieuwe schoonheid uit de vernietiging. Wat fijn! En op een bepaalde manier ook geruststellend als ik met een schuin oog naar de wereld kijk. Daar zie ik hetzelfde proces: de oneindige cyclus van vernietiging en wederopbouw.

En er is ook verwondering, omdat je door te vernietigen een beetje bij de plant naar binnen kunt kijken en in het proces nieuwe dingen ontdekt. De bewuste handeling, een zorgvuldige, aandachtige manier van werken en het nieuwe vinden, is voor mij een belangrijk aspect in mijn werk.

Het geheel van deze aspecten definieert voor mij Schoonheid."

Cursus meditatief schilderen door Susan Goslinga, kunstzinnig therapeute

Een weg naar binnen

Deze begeleide weg naar binnen wordt ook wel de grotoefening van Dr. Hauschka genoemd. We schilderen volgens de “nat in nat” techniek waarbij met een brede penseel met water en aquarelverf op vochtig gemaakt papier heel subtiel kleuren aangebracht en beleefd worden.

We starten vaak met een korte meditatie of oefening uit de mindfulness. In een serie van vijf schilderingen gaan we stapsgewijs steeds verder de grot, de omhulling, binnen waarbij de beleving, niet het resultaat, centraal staat. We bespreken het werk gezamenlijk en delen ervaringen.

De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 9 personen.

De cursus wordt gegeven door Susan Manon Goslinga, kunstzinnig therapeute en werkzaam bij Therapeuticum Lemminkäinen.

Cursusdata en -tijd

  • Woensdag 15 november 2017 (start)
  • Woensdag 22 november 2017
  • Woensdag 29 november 2017
  • Woensdag 06 december 2017
  • Woensdag 13 december 2017 (eind)

Elke keer van 10:00 tot 11:30

Kosten

€75,00

Locatie

Therapeuticum Lemminkäinen
Noorderhaven 32
9712 VK Groningen

Aanmelding

Via susanmanongoslinga.nl of telefonisch: 06 30502781
Graag aanmelden vóór 10 november

Flyer: schildercursusgoslinga_afdrukken.pdf


Tentoonstelling schilderijen van Piet Groothuizen

5 oktober tot en met 31 december 2017 in het Therapeuticum Lemminkäinen

Piet Groothuizen (1951) schildert sinds 1980. Aanvankelijk als autodidact, maar daarna volgde hij lessen bij een aantal bekende schilders in Groningen om de fijne kneepjes van de schilderkunst onder de knie te krijgen. Zijn voorkeursonderwerpen: stadsgezichten, landschappen, stillevens en vogels.

Hij heeft onder meer geëxposeerd in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, de Stedelijke Muziekschool (nu Vrijdag) en de Openbare Bibliotheek Groningen.

Een woord van de schilder:

Ik heb gekozen voor een figuratieve schilderwijze omdat deze mij de meeste mogelijkheden geeft
om mijn ideeën vorm te geven. Onderwerpen voor mijn schilderijen vind ik in mijn directe omgeving, vaak in de stad Groningen waar ik woon.

Mijn techniek, olieverf op paneel, biedt mij de mogelijkheid om mijn voorstellingen laag over laag op te bouwen. Hierbij besteed ik bijzondere aandacht aan de lichtval binnen het schilderij. Ook probeer ik door middel van leurwerking een bepaalde diepte aan de verschillende voorstellingen te geven.

Ik hoop dat u met plezier mijn schilderijen zult bekijken, meer werk van mij is te zien op www.flickr.com/photos/piets_art

Met vriendelijke groet,

Piet Groothuizen

06 34887083

Flyer: tentoonstelling.pdf


Nieuwe tentoonstelling in het Therapeuticum

Klaasje Smit (1951)

Schilderijen, gemengde technieken, beelden in steen

Als kunstenaar heb ik een eigen en oorspronkelijke beeldtaal ontwikkeld.

Mijn werk kenmerkt zich door gedreven experimenten met vele materialen. Steen vormt de hoofdmoot, maar ook schilderijen en grafisch werk maken deel uit van mijn kunst. Lood, glas, veren, touw of haar; allerlei materiaal kan deel uitmaken van een ontwerp. Ik wil me niet vastleggen op één kunstdiscipline. Kunst scheppen is mezelf tot uitdrukking brengen, waarin het materiaal en de techniek dienstbaar zijn aan het scheppingsproces èn aan de vorm. Kwaliteit en niveau zijn daarbij belangrijk waarden.

In vrijwel alle gevallen hebben mijn ‘beelden’ een spirituele lading die getuigt van een voortdurende zoektocht naar het eigen ik in relatie met het gekozen materiaal. Zo ontstaan beelden die een archetypische en mythische bron hebben. Door de beelden soms met andere materialen te combineren ontstaat een spanning waarin polariteiten tot uitdrukking komen en toch ook een heelheid voelbaar is.

Opmerkingen over haar werk: avant-gardistisch; speels, humor; een combinatie van kracht en kwetsbaarheid; verrassend en veelzijdig; beelden die raken in het hart.

Beelden verschijnen – voor mijn geestesoog – ik houd contact – door in de stroom – te blijven staan – arbeid maakt de vorm

De expositie is tot en met 30 juni 2017


Excursie over eetbare wilde planten

Door Tet de Haas, docente en geschoold in duurzaamheid en ecologie


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Op zondag 2 april a.s. organiseert de Patiëntenkring een excursie over eetbare wilde planten die gegeven zal worden door Tet de Haas.

Tijdens de excursie verzamelen we ons eerst bij het Therapeuticum, waarna we onder andere door de stad zullen fietsen en verschillende eetbare lenteplanten/-kruiden leren herkennen en plukken voor thuis.

Mocht u interesse hebben in de excursie, dan kunt u zich tot donderdag 30 maart a.s. ervoor aanmelden. Dit kan door een e-mail te sturen naar Nelly Hazen (secretariaat):
Er is plek voor in totaal 8 deelnemers, dus wees er snel bij.

De excursie zal op zondag 2 april zijn, van 12:00 tot 14:30, en zal voornamelijk buiten het Therapeuticum plaatsvinden.

Lees de flyer voor meer informatie: flyertetdehaas.pdf


Joekie Blom

In 2013 ging ik definitief met pensioen en ben me daarna kunstzinnig gaan ontwikkelen.
Nu ik mijn arbeidzaam leven als organisatieveranderkundige en bestuurder achter me heb gelaten, kan ik mijn creatieve kant verder ontwikkelen. De creativiteit, die eerder is gebruikt bij organisatieontwikkeling kan zich nu via een andere kant ontplooien onder het motto: ‘je moet toch wàt als je niet meer werkt’.
Ik ben daarbij twee richtingen ingeslagen.

  1. Sinds 3 jaar houd ik me bezig met beeldhouwen. Onder begeleiding van Hanneke Pereboom sta ik elke week bij het museum van Heerenveen beelden te ontwerpen en uit te voeren. Al snel ben ik begonnen met beelden te maken in steen. Ik werk op dit moment het liefst met albast. In het therapeuticum is hiervan een impressie te zien. Grote inspirator voor mij is Modigliani, als het gaat om het maken van ‘koppen’. Daarnaast put ik inspiratie uit oude culturen. Ook kwam Jan Steen langs vorig jaar. Van hem leende ik zijn inspiratie voor de ‘Birdman’.
  2. Sinds 2013 komt de wereld van textiel opnieuw voor mij tot leven. Na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Stitch’ in het Karmelklooster in Drachten was ik meteen ‘verkocht’. Grote inspiratiebron is voor mij Cas Holmes uit het Verenigd Koninkrijk. Ik volgde in 2014 een tweedaagse cursus met haar. In april 2017 komt ze weer naar Nederland en ben ik weer van de partij. Werken met textiel is vooral ook leren werken met ontzettend veel verschillende technieken. Werken met eigen geverfde stof, stempelen, sjabloneren, maken van collages, werken met design, werken met verschillende laagjes en verschillende borduursteken. Steeds is het zoeken naar vormgeving en diepte in de stof. Een handzame naaimachine biedt uitkomst om het geheel af te werken en diverse stukjes met elkaar te verbinden. Ik noem het zelf ‘mixed media’ of ‘art quilting’. Mijn inspiratiebron hier ligt vooral in de natuur.

De tentoonstelling is te bezichtingen van januari 2017 tot half maart 2017.
Beneden in de wachtkamer in de twee vitrines staan twee beelden tentoongesteld van markante 'koppen'. Op de derde verdieping, voor de cursusruimte van de kunstzinnige therapie hangen de kunstwerken in textiel. Ook staan daar nog enkele beelden tentoongesteld.
Voorafgaande aan de bezichtiging dient men zich even te melden bij de receptie.


Wat maakt de partnerrelatie duurzaam?

Cursus door Dick van der Vlugt

Op donderdag 1 december 2016 en donderdag 26 januari 2017 organiseert Dick van der Vlugt een cursus in het Therapeuticum. De cursus zal op elke avond van 20:00 tot 22:00 gehouden worden en zal toegankelijk zijn voor alle patiënten van het Therapeuticum.

Leden van de Patiëntenkring kunnen de cursus gratis bijwonen, maar patiënten die geen lid zijn van de Patiëntenkring moeten €6 per avond betalen.

Boven ziet u de poster voor de cursus. Die kunt u hieronder ook als pdf-bestand downloaden, evenals de flyer.


Tentoonstellling van Josée Wissink met beeldhouwwerk en tekeningen

"Tijdens de studie Kunstzinnige Therapie aan Akademie De Wervel in Zeist (midden jaren 90) groeide mijn enthousiasme voor het zelf creëren van beeldende kunst. Vooral Don van Zantwijk zette mij op het spoor van ruimtelijk werk.

Dit kreeg een vervolg in de twee-jarige beeldhouw-opleiding aan het Beeldhouwcentrum van Herma Bovenkerk in Koudum (Fr.)

Daar was het vooral docent Hanshan Roebers die mij op het spoor zette van de assemblage; het samenvoegen van verschillende vormen en materialen tot bouwsels/stapelingen met een informeel en speels karakter.

In mijn atelier ben ik dan ook voortdurend bezig met het rangschikken
van allerlei, gemaakte of gevonden objecten tot constructies waarin, als vanzelf, het thema „verbinding” een belangrijke rol speelt.

In de tentoonstelling zijn een aantal van die constructies te zien, samen met in steen en hout gehakte beelden.
Aan de wanden, tekeningen van de menselijke figuur.

De meeste werken zijn te koop; mocht u belangstelling hebben, bel mij dan op 050 3603962.

De tentoonstelling vindt plaats op de tweede verdieping van het Therapeuticum en zal tot ongeveer 11 november 2016 te bezoeken zijn.


Meditatie als weg tot het levende denken

Voordracht en meditatie-oefeningen met Mieke Mosmuller, auteur, arts, filosoof.

"Meditatie bundelt en sterkt de zielekrachten.
Deze gebundelde zielekrachten worden tot

waarnemingsorganan voor de geestelijke wereld
en haar waarheden."
- Rudolf Steiner

Woensdag 19 oktober van 19:30 tot 22:00 (koffie/thee vanaf 19:00) in de gemeenteruimte van de Christengemeenschap, Lauwersstraat 3 Groningen.

Bijdrage: €25 (reductie mogelijk).

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Nelia Aarnoutse of Machteld Rippen-Veenker of door ze te bellen. U kunt zich voor vragen of meer informatie ook tot hun richten.

Nelia Aarnoutse


050 549 1180

Machteld Rippen-Veenker


050 525 2286


Expositie "De steen in beeld" van William Ermens

"Met lithografie teken je kortweg op stenen, die je dan vervolgens weer afdrukt. Een grafische vlakdruk techniek, die gebaseerd is op het feit dat water en vet elkaar afstoten. Een vetgevoelige kalkzandsteen wordt geschuurd waarna je met vet tekenmateriaal kunt tekenen. Daarna behandel je de steen met arabische gom, waardoor de steen gaat ‘snappen’ waar de drukinkt later wel of niet moet blijven plakken. De steen kun je vervolgens op een lithopers afdrukken in een oplage.
Over het algemeen teken ik abstract en expressief, maar laat ik in de tekening (en de afdruk) niet zien dat het een tekening op een steen is.

Met deze expositie wil ik naast de tekening ook de steen laten zien. Dus ook de randen en de scheuren, barsten en beschadigingen. Dit is voor de techniek enigszins ongebruikelijk, maar levert wel krachtige rauwe beelden op.

De onderwerpen variëren. Soms zijn het volle vlakken (van stenen) die gedrukt zijn, maar soms dus ook tekeningen of gebroken stenen. Soms met zwart gedrukt, maar soms ook met meerdere kleuren."

De expositie "De steen in beeld" van William Ermens, waarin hij een aantal van zijn litho's zal tentoonstellen, zal vanaf maandag 4 juli te zien zijn in de expositieruimte van het Therapeuticum. In de vitrinekasten op de begane grond zal wat informatie over lithografie te zien zijn.


Knopen- en stenenverzameling Mikkie Rozendaal

"Een deel van mijn knopenverzameling en enkele stenen uit mijn stenen verzameling zijn te zien in de twee vitrines in de wachtkamer van het Therapeuticum.

De stenen op reproducties van kunstwerken heb ik twee jaar geleden gemaakt voor de glazen kijktafel – een salontafel – van mijn dochter.
Het is nu tijd om weer eens iets nieuws te maken voor die tafel.

Kijkt u eens naar het steentje op het plaatje In de huiskamer van Nikifor. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dat steentje vond, een zo perfect gezichtje met het 6-je als neus.

Het ‘strikje’ in het haar van het hondje op de foto van Erwin Olaf koesterde ik al bijna dertig jaar toen het twee jaar geleden zijn bestemming kreeg: daar hoort het! Wat zou Erwin Olaf ervan vinden?

Voor mij maakt de ‘in verbazing en ontzetting’ toekijkende steen op het plaatje van De steniging van Acham van William Blake het drama extra invoelbaar. Misschien is het deze steen zelf overkomen, duizenden jaren terug en heeft hij honderd jaar in zee liggen rollen totdat deze ogen tevoorschijn kwamen waarmee hij nu kan zien wat hem toen overkwam. Want stenen gooien zichzelf niet."

- Mikkie Rozendaal

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het Therapeuticum. Wilt u het even melden bij de assistente als u de tentoonstelling gaat bekijken?


Expositie Paul Honigh - "Beeldreis"

Van 16 februari t/m 31 maart is er in het Therapeuticum een tentoonstelling van Paul Honigh, "Beeldreis" getiteld.

Grotere versie (in PDF formaat)

Onderstaande tekst gekopieerd van de website van het Therapeuticum:

Paul Honigh

  • Geboren in Amsterdam in 1941.
  • Begonnen met fotografie in 1960 en tussen 1963 en 1970 gewerkt als beroepsfotograaf in Castricum; exposities van zijn foto’s samen met kunstenaars uit verschillende disciplines.
  • Blijven fotograferen toen hij werkzaam was in de GGZ vanaf 1970.
  • In 2005 – eindelijk – gedwicht voor de digitale fotografie.

In het Therapeuticum hangen zwart-wit foto’s uit de jaren 60-70 van de vorige eeuw, gemaakt met analoge camera’s.
Paul Honighs interesse gaat uit naar sfeerfotografie; straat-scenes, mensen en situaties die verdwijnen. Hij experimenteert met afwijkende lenssystemen vanwege de effecten die deze kunnen uitoefenen op de beeldvorming.

Voor wie geïnteresseerd is in technische details:
Hij werkte met de Exakta Varex 2b, een Asahi Pentax Spotmatic en een Contaflex uit 1936, allemaal “old school” 35 mm camera’s. Als filmmateriaal gebruikte hij vooral Ilford Fp3 en Kodaks Tri-X. Zwart-wit dus.
Nu fotografeert hij met Nikon D200, D7200 en een Sony DSC-R1.

Wilt u meer informatie?
E-mail:
Website: https://paulhonigh.wordpress.com

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het Therapeuticum. Wilt u het even melden bij de assistente als u de tentoonstelling gaat bekijken?


Het Therapeuticum zoekt een vrijwilliger

voor het verzorgen van de bloemen in het Therapeuticum.

Inge, die tot nu toe de bloemen verzorgde, moet jammer genoeg stoppen met haar werkzaamheden. Zij schikte den bloemen uit onze eigen tuin (of, ‘s winters, uit de winkel) in vazen voor de wachtkamer en de kamers van de artsen en therapeuten.

Wij willen graag iemand vinden die Inge’s zorg voor de bloemen overneemt. Het kost u ongeveer drie uur per week.

Heb je belangstelling of wilt u eerst meer informatie? Neem dan contact op met Carla Besteman:
e-mail: carlab@therapeuticumlemminkainen.nl
telefoon: 06 38 40 59 36


Aankondiging Bijzondere Ledenvergadering 18 februari 2016

Bijzondere ledenvergadering Patiëntenkring Lemminkaïnen

Donderdag 18 februari om 19.30 uur in het therapeuticum Lemminkaïnen

Hoofdpunt op de agenda is:
Besluitvorming over de toekomst van de Patiëntenkring.
Het gesprek over de toekomst van de Patiëntenkring wordt ondersteund door een kunstzinnige activiteit onder leiding van Greet Scheers en Birgit Fonville.

Toelichting op agendapunt:
Inmiddels is het nieuwe bestuur anderhalf jaar aan het besturen en we zitten in een impasse en kunnen op dit moment niet verder.

Onderstaande vragen zijn in de laatste ledenvergadering(en) en in het overleg met het samenwerkingsverband aan de orde geweest:

Heeft de Patiëntenkring nog bestaansrecht?
Past de verenigingsvorm nog wel in de huidige tijd?
Zijn we een vereniging met een bestuur die een aantal taken doet (zie hieronder) zonder toekomstgerichte plannen?
Is onze belangrijkste functie op dit moment financiële ondersteuning aan de artsen voor meer spreekuur tijd per patiënt en hebben we daar dan een vereniging voor nodig?
Tijd voor een nieuwe organisatievorm, niet meer met vergaderingen maar ronde tafelgesprekken met leden en therapeuten?
Doel van de Patiëntenkring is bevorderen van de antroposofische gezondheidszorg in Groningen en heel concreet naar het therapeuticum Lemminkaïnen. Wij weten niet hoe we aan dit doel inhoud kunnen geven zonder input van de leden, of past het doel niet meer?
Hoe kunnen we aan de Patiëntenkring meer inhoud geven als we nauwelijks in gesprek zijn met de leden en de leden met elkaar?

Andere ervaringen die van invloed zijn op bovenstaande vragen:
Ledenbijdrage loopt de laatste paar jaar sterk terug.
Ledenaantal neemt af en nauwelijks nieuwe leden.
Verzoeken om emailadressen om met de leden te communiceren worden nauwelijks beantwoord, ruim 1/3 van de leden is voor ons niet bereikbaar.

Wat we wel doen en wat al jaren door verschillende besturen gedaan is:
* Ledenadministratie (inclusief bijhouden ontvangstledenbijdragen)
* Boekhouding (inclusief opstellen jaarstukken)
* Ledencontact (vragen over betalingen, lidmaatschap enzovoorts)
* Informatie verzamelen voor Nieuwsbrief, Nieuwsbrief opstellen en versturen
* Bijhouden website
* Uitschrijven Algemene Ledenvergadering
* Overleg met het samenwerkingsverband (therapeuten en artsen)

Bestuursleden:
Sietske Boekema, Machteld Dekens en Hidde Dousma treden af als bestuurslid. Hun aftreden wordt mede veroorzaakt door de ervaringen van afgelopen jaar.
Inmiddels hebben we een nieuw potentieel bestuurslid Heidi Duncan, die de ledenadministratie beheert, zij zal op de ledenvergadering voorgedragen worden als nieuw bestuurslid.
Op de oproep voor een penningmeester hebben we helaas geen reactie gekregen.

We hopen af te ronden met een plan voor 2016, hoe verder en wat is er nodig.

Verder is er ruimte voor vragen over de verhoging van de ledenbijdrage.


Expositie

Henk Breedland is werkzaam geweest als vormgever in de grafische wereld. In zijn vrije tijd heeft hij geschilderd met waterverf, acrylverf en olieverf. Tot eind jaren 80 heeft hij dit gedaan.
Omdat hij sinds de 90-er jaren met computers werkte ontdekte hij dat je ook schilderachtige effecten in Photoshop kon bereiken. Dit fascineerde hem en ging na zijn pensioentijd verder experimenteren.
Voor het tot stand brengen van zijn werkstukken begint hij in Photoshop en eindigt hij in Photoshop.
Daartussen werkt hij met verscheidene programma's waaronder Art-Rage, Artweaver, Postworkshop enz. Verder maakt hij ook veel gebruik van diverse filters in Photoshop.
Uitgangspunt is een afbeelding die omgevormd wordt tot digitale schildering.
Dit kunnen dus alle soorten afbeeldingen zijn bestaande uit diverse onderwerpen.
"Het mooie is dat je verf kunt aanmaken en mengen op je beeldscherm. Het stinkt niet en je hebt er geen nawerk van.
Je kunt je eigen penselen en filters aanmaken. Er zijn eindeloze mogelijkheden waarvan er nog heel veel zijn die ik nog moet ontdekken.
Ik experimenteer net zolang met het beeld totdat ik tevreden ben".


Zangcursus

De kunst van het ademen
Iedereen heeft een zangstem. We moeten haar slechts onthullen enbevrijden zodat deze vrij in de
ruimte kan klinken. Tijdens de cursus zullen we ons verdiepen in oefeningen van de 'Schuleder
Stimmenthüllung', waarbij we ons voornamelijk richten op de adem, ofbeter gezegd: het vergeten
van de ademhaling! Eerdere zangervaring is niet vereist, het plezier om met de zangstem aan de
slag te gaan is voldoende!
Data: 21.1, 4.2 en 18.2 januari en februari
Tijd: 16.00-17.30 uur
Plaats: Lauwersstraat 3, Groningen
Docent: Janneke Moes
De kosten zijn: € 15,00 per les, in totaal € 45,00 vooraf te voldoen (aangepaste betaling in overleg
mogelijk)
Minimum aantal deelnemers zes personen. Aanmelden bij Marian Osse: tel 050-3140490 of
m.a.osse@home.nl


Theratuin

Herfst in de tuin

Langzamerhand verdwijnen de bloemen uit de tuin. De vaste planten trekken zich langzaam terug richting aarde. Een mooi proces om van dichtbij mee te maken. Tijd voor het opruimen, snoeien, mesten en nieuwe bollen planten. Zie hier onze laatste bloemen. De dahlia, herfstaster en hortensia.

Expositie

Voor de tweede keer exposeert Hannie Bushoff in het Therapeuticum. Deze keer zowel in de vitrinekasten in de wachtkamer als in de tentoonstellingsruimte helemaal boven in het gebouw.

De stokkenvogels zijn vanaf 29 oktober tot begin december te bezichtigen. De tentoonstellingsruimte is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de huisartsenpraktijk. Wij vragen u het even aan de assistente bij de balie te melden als u naar de tentoonstellingsruimte gaat.


Oproepen

Nieuwe bestuursleden

Bart Kievit heeft onlangs het bestuur verlaten, vanwege verhuizing naar het zuiden van het land, daarom zullen we het fijn vinden als iemand hem komt vervangen! Heb je interesse en wil je je inzetten (plusminus 3 uur per week) voor de Patiëntenkring? Laat het ons weten via info@patientenkringlemminkainen.nl


Theratuin

Augustus in de tuin, een periode vol van kleur een feest voor het oog en de zintuigen!


Leuk weetje; voor de betekenis van de naam Thera bestaan er verschillende etymologieën. Men brengt de naam in verband met het Griekse woord “ theros”`warmte, zomer, oogst', of “therizein” `oogsten' en ook met Griekse. “thraein” `jagen'. Ook wordt hij wel verklaard als `bewoonster van het eiland Thera', het tegenwoordige eiland Thira (Santorini).Thera is ook een Griekse meisjesnaam met de betekenis ‘wild’.

Een passende naam voor onze tuin vinden wij als vrijwilligers.


Theratuin

Misschien nog niet bij iedereen bekend maar Therapeuticum Lemminkainen heeft een eigen bloementuin. Op de dinsdag en donderdag werken een aantal vrijwilligers hier met veel plezier samen, in en met de natuur. In september 2014 is er een nieuw tuinplan gemaakt dat langzaam vorm begint te krijgen. De bloemen worden in het tuinseizoen wekelijks geplukt en daarna op de praktijk in de vaas gezet. Hopelijk geniet u net zoveel van de bloemen als wij!

Oproep

Wij zoeken altijd enthousiaste vrijwilligers, groene vingers niet vereist! Zin om mee te helpen of wilt u meer informatie mail naar Carla Besteman carlab@therapeuticumlemminkainen.nl


Uitnodiging ledenvergadering

Beste leden van de Patiëntenkring Lemminkaïnen

Wij nodigen jullie van harte uit voor de ledenvergadering op Dinsdag 28 april om met ons verder te denken over de noodzakelijke ontwikkelingen van de Patiëntenkring Lemminkaïnen.
Vanaf 19.30 uur staat de koffie en thee klaar en om 20.00 uur start de vergadering in de cursusruimte van het therapeuticum Lemminkaïnen aan de Noorderhaven 32 Groningen.

Hierbij de agenda voor deze avond, indien u andere agendapunten aan de orde wilt hebben kunt u deze mailen naar info@patientenkringlemminkainen.nl

Agenda

1. Welkom
2. Mededelingen en vaststellen agenda
3. Benoemen nieuw bestuurslid Machteld Dekens
4. Financiën (jaarafsluiting 2014 - begroting 2015 en ledenbijdrage)
5. Wat hebben we als bestuur gedaan na de ledenvergadering november 2014
6. In gesprek met de leden over hoe nu verder, wat is nodig en wat is realistisch en
hoe kunnen we het werk met elkaar verdelen?
7. Veranderingen in de organisatie van het Therapeuticum Lemminkaïnen door
Rigobert van Zijl
8. Rondvraag.

Tot ziens op de ledenvergadering en met vriendelijke groet,
het bestuur van de Patiëntenkring Lemminkaïnen

PS We streven ernaar in de toekomst de post aan de leden per mail te verzenden. Wilt u uw adresgegevens, als u dat nog niet gedaan hebt, mailen naar
leden@patientenkringlemminkainen.nl


"Leer van het verleden, leef in het heden, bereid je voor op de toekomst".


Ingrid Jansen- expositie Therapeuticum

In de maand april ben ik in de gelegenheid gesteld om enkele van mijn werkstukken te exposeren in
het Therapeuticum. In dit stukje schrijf ik iets over mijzelf en over hetgeen ik maak. Ik ben Ingrid Jansen en woon met mijn gezin in Roden.

Als klein meisje was ik al gefascineerd door alles wat zich in de natuur afspeelde. Ik struinde over de Zeeuwse schorren, door weilanden en over de heide. Ik kwam thuis met de mooiste schatten uit de natuur. Ik droogde bloemen, zocht botjes, stenen en schelpen. Al vrij snel wilde ik het ook tekenen of met lapjes stof vastleggen. Nog altijd laat ik mij inspireren door de natuur. Je ziet dat steeds terugkeren op de seizoentafels die ik maak maar ook in mijn viltwerk.

Zweden is mijn lievelingsland. De prachtige verstilde landschappen, de sprookjesachtige bostaferelen met duizend kleuren groen, de tradities en de vele verhalen van Astrid Lindgren en anderen brengen mijn fantasie steeds op hol.

Wol is mijn favoriete materiaal om dit alles tot uiting te brengen.

Omdat ik het ook erg fijn vind om een gezellige sfeer te scheppen waarin mensen zich prettig voelen en zich creatief kunnen uiten geef ik ook workshops in onze Zweedse blokhut.
Er worden seizoentafelfiguren gemaakt, kransen, tassen, sjaals, sfeerlichten noem maar op.
Als u het leuk vind om met een groepje te komen bent u van harte welkom.

4 keer per jaar houd ik open huis. Ieder seizoen zijn er weer nieuwe werkstukken te bekijken en te koop.

In september start ik samen met Gea Rouw van Atelier Terra-Artes workshops kleien en vilten onder de naam Terra Lana. De combinatie vilt en klei is namelijk zeer verrassend. De mooiste werkstukken ontstaan.
Deze workshop vindt op 2 zaterdagen plaats. De ene zaterdag wordt er een beeld gekleid en de andere zaterdag wordt er een bijpassende creatie van vilt gemaakt. De eerste workshop start 5 en 19 september. Voor meer informatie kunt u op ons beider sites kijken.

Ik hoop u te inspireren tot het maken van mooie producten maar ook tot het genieten van al het moois om ons heen.

Ingrid Jansen
Atelier bij

www.atelierbij.nl
ingridjansenbreure@gmail.com

Boetseeratelier Terra Artes
www.gearouw.nl