menu

Actueel 

Nieuwtjes, activiteiten en korte berichten


Activiteiten Patientenkring

Najaar 2018

José Boksebeld zal in het najaar twee lezingen verzorgen. José heeft een verpleegkundige praktijk Thermodoron, voor antroposofische zorg en geeft uitwendige therapieën.

Woensdag 10 oktober van 19.30 - 21.30 uur: Kinderen met koorts. Hoe kun je naar koorts kijken vanuit het antroposofisch mensbeeld? Koorts is een gezonde reactie van het lichaam. Hoe kun je dit proces ondersteunen in plaats van onderdrukken. Waar moet je op letten en wanneer moet je naar de dokter.

We gaan oefenen met citroen-kuitwikkels bij koorts.Verder staan we stil bij luchtwegklachten en wat kun je uitwendig inzetten om de klachten te verminderen.

Zaterdag 3 november van 10.00 -12.00 uur: Kinderen met oorpijn, buikpijn en slaapproblemen. Vanuit antroposofisch mensbeeld kijken we vanuit het zogenoemde 3-ledig mensbeeld naar ziektes en planten. Hoe kun je de ziekte een beetje begrijpen en wat kun je dan (uitwendig) inzetten.

We gaan oefenen met een voetinwrijving, een kamille-buikkompres en een uienkompres op het oor.

Zaterdag 17 november van 14.00 -16.00 uur: Een lezing door Margaret Vink over verschillende facetten van het ouder worden. Margaret is antroposofisch consultatief arts in Zutphen en houdt daarnaast spreekuur in het Odensehuis voor ouderen.

Zaterdag 15 december van 10.00 tot 12.00 uur: Een workshop met informatie over natuurlijke huidverzorgingsmiddelen en het maken van een deodorant door Leonie Heins.

Plaats van de activiteiten:

In het Therapeuticum Lemminkaïnen,
Noorderhaven 32, 9712 VK Groningen.

Kosten:

De activiteiten zijn gratis voor leden van de Patiëntenkring.
Voor patiënten van het Therapeuticum die geen lid zijn van de Patiëntenkring zijn de kosten €7,50.

Aanmelding is verplicht. U kunt zich per mail bij Nelly Hazen (secretariaat Patiëntenkring) aanmelden info@patientenkringlemminkainen.nl.
Per post aan: Bestuur Patiëntenkring, p/a Vaargeul 137, 9732 JT Groningen.


Werbeck koor Groningen

Het Werbeck koor Groningen zingt tweewekelijks op dinsdag, in de Lauwersstraat 3. De data voor het komende najaar zijn:

  • 11 september 2018
  • 25 september
  • 9 oktober
  • 23 oktober
  • 6 november
  • 20 november
  • 11 december

Op de bovenstaande data is er telkens een zangcursus van 16:00 tot 17:30 en het koor van 18:15 tot 20:30.

4 december is er een opmaat naar ons adventsconcert op 11 december.

De Werbeck oefeningen doen de adem vergeten, waardoor onverwachts veel spanningsgerelateerde problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De Werbeck zang is door mevrouw Werbeck ontwikkeld in samenspraak met Rudolf Steiner. Zingen kunnen we allemaal, als we maar bereid zijn onze stem te onthullen. De Werbeck oefeningen zijn een feilloos werktuig om behulpzaam te zijn om tot vrij klinken te komen. De oefeningen zijn eenvoudig en in de herhaling zit de kracht. Spiertje voor spiertje wordt zonder dat je het weet omgevormd door zo al luisterend en zingend bezig te zijn. We zijn blij met onze Werbeck specialist en dirigent Heleen van Boeschoten.

Iedereen is welkom om in het najaar zich aan te sluiten.

Inlichitingen / aanmelding bij


Expositie Marjolein Lok – keramiek

Ik heet Marjolein Lok en ik ben 53 jaar.

Ongeveer vijftien jaar geleden werd ik gegrepen door klei, het fascineerde mij en keramiek werd mijn passie. Ik ben begonnen bij Vrouwencentrum Jasmijn in Groningen. Daarna nog veel meer geleerd bij de School voor handenarbeid (nu: Vrijdag), daar diverse jaartrainingen gevolgd. Ook heb ik les gehad van Jan Reemeijer, bij wie ik mij vooral verder heb geschoold in handvormen.

Ik werk veel met oerkleuren en ik vind, het leuk om naast de gangbare glazuren en oxides ook te experimenteren met minder voor de hand liggende materialen om de huid van de klei te bewerken. Denk daarbij aan: schoenpoets, (in allerlei kleuren), was en ook roest, waarvoor ik een speciaal een plaatijzer heb die ik daarvoor laat oxideren en zo vind ik steeds weer nieuwe materialen waar ik door verrast word … en verder mee experimenteer.

Ik word heel blij van keramiek en ik vind het leuk om anderen het plezier te laten beleven dat ik er zelf ook aan beleef


Nieuwe pop voor de wachtkamer

Begin 2016 jaar heeft Alida Honigh een pop aan het Therapeuticum gegeven, waarmee de kinderen kunnen spelen als ze in de wachtkamer aan het wachten zijn
De pop zelf is gemaakt door atelier IsaFleur, en de deken (niet afgebeeld op de foto) is handgeweven door Alida Honigh (Atelier Alida).

Atelier IsaFleur

Facebook pagina: Atelier IsaFleur
Etsy pagina: AtelierIsaFleur
Instragram account: @atelier_isafleur

Atelier Alida

WordPress blog: Atelier Alida | a journal of my weaving, spinning and knitting life
Etsy pagina: WeefAtelierAlida
E-mailadres:


Informatie over foto laatste ledenkaart

De foto die als de voorkant van de laatste ledenkaart (februari 2016) gebruikt werd is een foto van het kunstwerk "Kosmotroniks - Olifant" dat gemaakt is door de kunstenaar Harry Arling.

Hieronder volgt wat informatie over Harry Arling en zijn creaties:

Alle kunstwerken van Harry Arling zijn gemaakt van plastic afvalmateriaal en modelbouwonderdelen. Van kruimeldief tot fluitje tot waterpistooltje, deze alledaagse voorwerpen prikkelen de fantasie van de kunstenaar om hiermee de meest spectaculaire machines te bouwen.

Ze dragen de naam Kosmotroniks.

De Kosmotroniks zijn ingenieuze machines die kunnen vliegen, rijden, varen, zweven en nog veel meer. Tijdens het proces heeft de kunstenaar een verhaal in zijn hoofd. Deze fantasie krijgt uiteindelijk gestalte in de vorm van een Kosmotronik.

Iedere Kosmotronik wordt handmatig, onderdeel voor onderdeel in elkaar gezet en met oog voor detail geschilderd. De Popnagels die veelal voorkomen in de kunstwerken zijn gemaakt van ronde plastic strips van ongeveer 1 milimeter, die in dunne plakjes worden gesneden. Deze worden vervolgens met een mesje in de natte verf gedrukt en één voor één beschilderd. In bijna alle Kosmotroniks zitten 3,3 Volt lampjes die door een 9 Volt batterij worden voorzien van stroom.

De tijd voor het maken van een Kosmotronik ligt tussen één en drie maanden. Dit heeft te maken met het formaat en complexiteit van een Kosmotronik. Elke Kosmotronik is uniek en heeft een eigen verhaal.

Contactgegevens Harry Arling

Website: Kosmotroniks.com
Facebook pagina: Kosmotroniks
E-mailadres:

Kleine reportage uit 2011 over Kosmotroniks door RTV Noord