menu

Nieuwsbrief nr 32

Mailing van Patiëntenkring Lemminkaïnen
Verzonden op 21 november 2017

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING LEMMINKÄINEN
NUMMER 32, NOVEMBER 2017

Vooraankondiging Nieuwjaarsbijeenkomst Patientenkring

Op vrijdag 19 januari 2018 organiseert de Patientenkring een nieuwjaarsbijeenkomst in de Therapeuticum. Het begint om 18.00. Alle leden van de Patientenkring (samen met de medewerkers en vrijwilligers van de Therapeuticum) zijn van harte welkom. In de maand december ontvangt u een uitnodiging voor deze nieuwjaarsbijeenkomst.

Foto van het glas bij de trap van het Therapeuticum Lemminkäinen, gemaakt door Jeanet Vermeer.


Vooraankondiging voor een lezing door Rigobert van Zijl

In januari 2018 geeft Rigobert van Zijl een lezing over de kenmerken van de antroposofische gezondheidszorg.

Het defintief programma, datum en tijd wordt later bekend gemaakt via onze nieuwsbrief en op het prikbord in de wachtkamer.

Foto van de stiltetuin van het Therapeuticum Lemminkäinen, gemaakt door Jeanet Vermeer.


​​Voorstellen van Els Postma

Ik wil me even voorstellen. Mijn naam is Els Postma.

Sinds januari 2017 ben ik bij het Therapeuticum werkzaam als praktijkondersteuner. Ik was eerst ter vervanging voor het zwangerschaps verlof van Marieke Heemskerk maar vanaf juli werk ik elke dinsdag. Marieke en ik verzorgen de spreekuren voor de controle van patiënten met diabetes en patiënten met hart/vaatziekten en de preventie mbt hart/vaatziekten.

Naast mijn werk bij het Therapeuticum ben ik ook, sinds een aantal maanden, drie dagen per week als praktijkondersteuner werkzaam in een huisartsenpraktijk te Stadskanaal. Mijn vooropleiding is HBO-Verpleegkunde en vier jaar geleden volgde ik de opleiding voor Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk.

In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig met o.a.beeldhouwen, tekenen en klussen in en om huis en tuin. Ik ben alleenstaand, woon in Winschoten en heb drie studerende en uitwonende kinderen.


Nieuw gezicht in de praktijk: Paul la Poutré

Sinds september is Paul als manager in de praktijk gestart voor 1 dag per week ter ondersteuning van de praktijkhouders en het team van het Therapeuticum. Samen met het team kijken naar wat er goed gaat en wat er beter kan in de zorg die wij bieden.

De meeste praktijken om ons heen hebben al een praktijkmanager en Menzis en andere zorgverzekeraars ondersteunen en stimuleren de aanwezigheid hiervan. Achterliggende gedachte is om de huisartsen de ruimte te geven om goede zorg te verlenen, dat waarvoor ze gekozen hebben. Er komt steeds meer kijken bij de eerstelijns zorg en daardoor is de praktijkmanager in het leven geroepen om de artsen te ontzorgen in de praktijkvoering.

Paul (1964) heeft een management achtergrond, waarvan deels in de eerstelijns zorg. Daarnaast is hij zowel beeldend therapeut bij Het Behouden Huys, het psycho-oncologisch centrum in Haren, als ook beeldend kunstenaar met een eigen galerie ART & LEF in Vesta.


Voorstellen van Albertina van der Kooi

Zittend is de wachtkamer van Therapeuticum Lemmingkaïnen, onder het genot van een lekker kopje thee, las is in de Nieuwsbrief dat het bestuur van de patiëntenkring op zoek was naar nieuwe bestuursleden. Nu was ik toevallig net op zoek naar een nieuwe uitdaging in mijn leven, hou ik van besturen en draag ik Therapeuticum Lemminkaïnen en de patiënten een warm hart toe. Voor mij aanleiding om eens contact op te nemen met Nelly en Heidi, de zittende bestuursleden. Ons kennismakingsgesprek verliep positief en was voor ons aanleiding om mij voor te dragen in de Algemene Ledenvergadering. Ook dat was een warm onthaal!

Naar aanleiding hiervan heeft Heidi mij gevraagd iets over mijzelf te schrijven voor de nieuwsbrief van de patiëntenkring:

Mijn naam is Albertina van der Kooi, ben 51 jaar en ik ben moeder van een zoon van 22 jaar en een dochter van 20 jaar waar ik heel trots op ben. Momenteel geniet ik erg van de ruimte en vrijheid die ik heb nu mijn kinderen zelfstandig zijn. In mijn vrije tijd teken ik graag met soft pastel. De laatste tekening die ik heb gemaakt is voor in de spreekkamer van Roelke Nieweg, onze huisarts. Zij heeft de tekening nog niet gezien en ik hoop dat ze de tekening mooi vind.

Verder werk ik momenteel twee dagen in de week bij Stichting Nieuw Nabuurschap op vrijwillige basis. Hier hou ik mij bezig met budgetbeheer van klanten met een psychische kwetsbaarheid. De tijd die nog over is besteed ik aan de voorbereidingen van het opstarten van een eigen bedrijf, samen met mijn beste vriend, op het gebied van licht en kleur.

In het verleden heb ik ervaring opgebouwd met communicatie, het schrijven van organisatie-en projectplannen, organiseren, leidinggeven, financiën en netwerken. Ik heb momenteel vooral een groot netwerk binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ik kijk ernaar uit om mijn talenten in te kunnen zetten voor de bestaande en nieuwe leden van de patiëntenkring. Ik heb er zin in!

Mocht je naar aanleiding van mijn voorstelrondje vragen of opmerkingen hebben, dan ben ik te bereiken via mijn mailadres: albertina.vanderkooi@yahoo.nl


Verslag ledenvergadering Patiëntenkring Lemminkaïnen 17 oktober 2017

Op 17 oktober 2017 jl. vond weer een algemeen ledenvergadering van de Patiëntenkring plaats. In het document hieronder staat het verslag van deze vergadering.

 samenvatting alv patiëntenkring groningen 201....docx

​Foto van de wachtkamer van het Therapeuticum Lemminkäinen, gemaakt door Jeanet Vermeer.


Nieuwe tentoonstelling in het Therapeuticum

Schilderijen Piet Groothuizen

05 oktober t/m 31 december 2017

Piet Groothuizen (1951) schildert sinds 1980. Aanvankelijk als autodidact, maar daarna volgde hij lessen bij een aantal bekende schilders in Groningen om de fijne kneepjes van de schilderkunst onder de knie te krijgen. Zijn voorkeursonderwerpen:stadsgezichten, landschappen, stillevens en vogels.

Hij heeft onder meer geëxposeerd in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, de Stedelijke Muziekschool (nu Vrijdag) en de Openbare Bibliotheek Groningen.

Een woord van de schilder:

Ik heb gekozen voor een figuratieve schilderwijze omdat deze mij de meeste mogelijkheden geeft om mijn ideeën vorm te geven. Onderwerpen voor mijn schilderijen vind ik in mijn directe omgeving, vaak in de stad Groningen waar ik woon.

Mijn techniek, olieverf op paneel, biedt mij de mogelijkheid om mijn voorstellingen laag over laag op te bouwen. Hierbij besteed ik bijzondere aandacht aan de lichtval binnen het schilderij. Ook probeer ik door middel van kleurwerking een bepaalde diepte aan de verschillende voorstellingen te geven.

Ik hoop dat u met plezier mijn schilderijen zult bekijken, meer werk van mij is te zien op www.flickr.com/photos/piets_art

Met vriendelijke groet, Piet Groothuizen

Tel. 06 34887083


​Nieuwe cursus van Susan Goslinga (kunstzinnig therapeut)

Susan Manon Goslinga, kunstzinnig therapeut, een update:

Naast de individuele therapieën die een rode draad vormen door mijn werk binnen het Therapeuticum, zijn er nog twee peilers die ik belangrijk vind en die de afgelopen maanden ook vorm hebben gekregen:

  • Met regelmaat aanbieden van cursussen die een bijdrage leveren op het gebied van de preventieve gezondheidszorg: deze zomer heeft de eerste cursus schilderen plaatsgevonden : "kleurstemmingen door de dag en nacht heen". Met 7 deelnemers hadden we een hele fijne groep en hebben we in alle rust een reis gemaakt door de kleuren van de regenboog, steeds uitgewerkt in een landschap. Er was vraag voor een vervolg, wat heeft geresulteerd in een nieuwe cursus die 15 november van start is gegaan, 5 woensdagochtenden: "meditatief schilderen, een weg naar binnen" Wederom nat-in-nat schilderen, waarbij met omhullende kleuren je stapsgewijs een grot, een binnenruimte verkent. De beleving, niet het resultaat staat centraal. In januari/februari zal weer een vervolg komen; wat voor cursus dat zal zijn weet ik nog niet, info zal op de site van de Patiëntenkring verschijnen en op mijn eigen site.
  • Het aanbieden van groepgerichte ondersteuning/dagbesteding, die haar vorm heeft gevonden in de "Antares Werkplaats". Hier wordt op dit moment 2 ochtenden per week in een groep kunstzinnig gewerkt, naar eigen werkplan. Dit initiatief wordt mede gedragen door 3 andere collega's; voorheen werkten we samen bij Lievegoed. De uitvoering ligt op dit moment bij mij, maar we hopen organisch te groeien naar een breder aanbod. Voor nu is het geweldig dat het loopt en dat we blijkbaar voorzien in een behoefte, want daar is het natuurlijk om te doen. Ik merk dat ik deze ochtenden enorm waardeer; zeer verschillende unieke mensen bij elkaar, ieder met haar eigen doel, heel waardevol en bijzonder.
  • Op het moment dat deze nieuwsbrief zou verschijnen kregen we het bericht dat we een schenking hebben gekregen van de Fred Foundation zodat de eerste noodzakelijke investeringen gedaan kunnen worden. Geweldig!
  • Voor meer info over de Werkplaats, zie mijn eigen site of de site van het Therapeuticum.

Cursus meditatief schilderen: Een weg naar binnen

  • Cursusdata: woensdag 15 november 2017 (start); woensdag 22 en 29 november, 6 en 13 december 2017
  • Tijdstip:  10:00-11:30 uur
  • Kosten:  75,00 euro.
  • Locatie:  Noorderhaven 32, Groningen
  • Aanmelding:  www.susanmanongoslinga.nl of telefonisch, 06-30502781, graag aanmelden voor 10 november

Deze begeleide weg naar binnen wordt ook wel de grotoefening van Dr. Hauschka genoemd. We schilderen volgens de “nat in nat” techniek waarbij met een brede penseel met water en aquarelverf op vochtig gemaakt papier heel subtiel kleuren aangebracht en beleefd worden.

We starten vaak met een korte meditatie of oefening uit de mindfulness. In een serie van vijf schilderingen gaan we stapsgewijs steeds verder de grot, de omhulling, binnen waarbij de beleving, niet het resultaat, centraal staat. We bespreken het werk gezamenlijk en delen ervaringen. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 9 personen.

De cursus wordt gegeven door Susan Manon Goslinga, kunstzinnig therapeute en werkzaam bij Therapeuticum Lemminkäinen.

Toelichting / motivatie:

Als we kiezen voor therapie zijn we vaak al een stap te ver; we zijn al uit balans, te merken aan lichamelijke kwalen, vermoeidheid, overprikkeld zijn, depressief - kortom, ieder van ons heeft zo zijn eigen signalen. Het vraagt best wat om in deze maatschappij in evenwicht te blijven, goed voor jezelf te zorgen, te luisteren naar je lichaam, je gedachten en je gevoelens. Gezonde voeding en eetpatronen zijn belangrijk en zeker ook voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast zijn beweging en voeding voor de ziel minstens zo belangrijk, maar die vergeten we wel eens ... terwijl deze voeding zo essentieel is.

Binnen het vakgebied kunstzinnige therapie zijn in dit kader speciale hygiënische oefeningen ontwikkeld, ofwel oefeningen die je helpen om in evenwicht te blijven, die naast een stukje bewustwording en ontwikkeling van de eigen eenzijdigheden ook heel voedend zijn, die plezier, rust, een diepe verbinding met jezelf en dankbaarheid kunnen geven. Het zijn bijvoorbeeld schilderoefeningen waarbij de kleurbeleving en de ademhaling centraal staan, of boetseeroefeningen om de wetmatigheden in de natuur aan den lijve te kunnen ervaren. Maar ook eenvoudig het doen van een waarnemingsoefening- met kleurpotlood zo waarheidsgetrouw mogelijk een bloesemtak natekenen - waarbij je je concentratie en geduld oefent, objectiviteit schoolt en waarna als geschenk de schoonheid van de natuur weer veel meer beleefd kan worden en je het helende gevoel van dankbaarheid en verbondenheid kunt ervaren.

Dit is maar een kleine greep uit een heel scala van werkvormen, oefeningen om middels kunstzinnig werken te groeien naar steeds meer evenwicht, gezondheid en regie over je eigen leven. Ik zie deze (preventieve) oefeningen zelf als een heel belangrijk onderdeel van mijn werk als kunstzinnig therapeut, maar ook van mijn eigen leven en ik wil ze graag delen met zoveel mogelijk mensen die daar behoefte aan hebben. Deze schildercursus is hieruit voortgekomen.


Brief van de artsen van het Therapeuticum

Groningen, 1 november 2017

Geachte mevrouw/heer,

We hebben in onze Nieuwsbrieven een aantal keren aangekondigd dat wij werken aan het terugdringen van de wachttijden bij de telefoon. In het kader daarvan en om de wachttijden bij het inplannen van een afspraak te verkorten, zijn we voornemens het aantal afspraakmogelijkheden bij ons, huisartsen, en de verpleegkundig specialist per 1 december 2017 uit te breiden. Wij hopen dat wij daardoor geen tijd meer verliezen aan het inplannen van uw afspraak. We willen zowel spreekuren toevoegen als ook differentiëren in de lengte van de consulten: enkel consult voor enkelvoudige of eenvoudigere klachten en dubbel consult voor meervoudige of complexere klachten.

Onze vraag daarbij aan u of u bij het maken van een afspraak duidelijk aan onze assistenten wilt aangeven, of het om een consult met betrekking tot een of meerdere klachten gaat. Zo kunnen we onze planning optimaliseren en zo veel mogelijk zien te voorkomen dat spreekuren onnodig uitlopen en wachttijden in de wachtkamer oplopen.

We werken nog aan het realiseren van de mogelijkheid dat u via het Zorgportaal binnen bepaalde tijdsblokken zelf een afspraak kunt maken, en zelf kunt kiezen voor een consult van tien of twintig minuten. We hebben hiervoor echter nog wat tijd nodig.

Uiteraard blijft het antroposofisch consult van een kwartier bestaan. U kunt altijd aan de
assistente melden dat u graag een antroposofisch consult wilt.

Met vriendelijke groeten,

Huisartsenpraktijk Therapeuticum Lemminkäinen,
Susanne Karwowski, Roelke Nieweg, Maria Strating, Rigobert van Zijl

Foto van de wachtruimte van het Therapeuticum Lemminkäinen, gemaakt door Jeanet Vermeer.


Nieuwe brochure "rouwen en verlies verwerken" verschenen

Naar aanleiding van een symposium over dit onderwerp, heeft Lilian de Rek de bijdragen van de sprekers samengevoegd in deze brochure. Het is een dubbelnummer geworden, met zeer verschillende bijdragen.

Elk verlies blijkt uiteindelijk groter dan je denkt. Ook kan een verlies een eerder geleden verlies aanraken en kun je daardoor dubbel verlies ervaren. Bij het rouwen word je geconfronteerd met existentiële vragen met betrekking tot het leven, je relaties en je eigen identiteit. Bij verdriet betreed je een ruimte die je niet vrijwillig ingaat, want je wordt in een rouwproces existentieel geraakt. Rouwen maakt een omvormingsproces mogelijk van afscheid en dood, naar leven.

Verhalen en beelden kunnen helpen bij het verwerken van rouw en verdriet. Verhalen en beelden hebben een diepere werking en daardoor de kracht om de kern van ons leven aan te raken, om licht en ruimte te scheppen op die plekken die pijn doen. Verhalen kunnen troost bieden en ”overgangen” beschrijven waar je als mens doorheen kunt gaan. In deze brochure vertellen verschillende schrijvers hun verhaal.

Andere brochures die in dit verband interessant kunnen zijn:

Nummer 26 Levensvragen, een vraagbaak bij biografisch onderzoek
• Nummer 27 Stervensbegeleiding
• Nummer 36 Sociale gezondheidszorg in levensloop en gemeenschapsvorming
• Nummer 40 Zingeving in de laatste levensfase

U kunt al onze brochures bestellen via www.gezichtspunten.nl

​Foto van de vergaderzaal van het Therapeuticum Lemminkäinen, gemaakt door Jeanet Vermeer.


Herinnering jaarlijkse financiële bijdrage

Veel leden hebben hun financiële bijdrage al betaald. Hartelijk dank daarvoor! Van een klein aantal leden is er helaas nog geen bijdrage binnengekomen. Kunt u controleren of u uw jaarlijkse contributie al (deels) heeft betaald en dat alsnog doen, als u dat nog niet gedaan heeft?

U bepaalt uiteraard zelf wat u wilt betalen, maar hieronder zijn nogmaals de richtlijnen voor de jaarlijkse contributie.

Richtbedragen

  • Lager inkomen: voor één persoon €32, voor meerdere personen €47 per jaar.
  • Midden inkomen: voor één persoon €63, voor meerdere personen €94 per jaar.
  • Hoger inkomen: voor één persoon €125, voor meerdere personen €175 per jaar.

Rekeningnummer: NL60 TRIO 0391 0687 17 t.n.v. Patiëntenkring Groningen

Foto van de Theratuin van het Therapeuticum Lemminkäinen, gemaakt door Jeanet Vermeer.

Met hartelijke groeten,

Heidi Duncan, Nelly Hazen en Albertina van der Kooi
​Bestuur Patiëntenkring Lemminkäinen