menu

Patiëntenkring Lemminkäinen 

Welkom op de website van de Patiëntenkring Lemminkäinen

Noorderhaven 32, Groningen, fotos: Ernestien Beers en Jeanet Vermeer

De Vereniging Patiëntenkring Groningen is een vereniging van patiënten van Therapeuticum Lemminkäinen. De Patiëntenkring ontstond in 1977 toen een groep mensen zich beijverde om antroposofische gezondheidszorg in Groningen mogelijk te maken. Zij hebben in 1980 het Therapeuticum opgezet. Sindsdien is het Therapeuticum, mede dankzij de inzet van vrijwilligers vanuit de Patiëntenkring, uitgegroeid tot het Therapeuticum in zijn huidige vorm. De Patiëntenkring is een vereniging sinds 1993.

geschiedenis patientenkring.pdf

Naamgeving

De naam Lemminkäinen komt uit het Finse epos Kalevala. Hierin spelen drie helden een hoofdrol. Van deze drie is het de jonge Lemminkäinen die de wereld intrekt. Hij denkt niet, maar doet: hij wordt door schade en schande wijs en staat symbool voor het eigen initiatief en het ontwikkelen van bewust handelen. Dit laatste speelt een belangrijke rol bij ziekte en gezondheid.

Logo

De buitenste lijnen symboliseren door de omhullende vorm de Patiëntenkring Groningen en de Stichting ter Bevordering van de Antroposofische Geneeskunst, die samen het Therapeuticum willen ondersteunen.
De binnenvorm geeft symbolisch weer wat een patiënt doormaakt in een ziekteproces, de levenslijn die in een lus raakt, het tijdelijk in zichzelf gekeerd en op zichzelf gericht zijn. Dit deel staat voor de artsen- en therapeutenpraktijk.

Ontwerper

Simon Johannes Wijbenga ontwierp het logo. Hij werd op 25 februari 1947 geboren in het Friese Noordbergum en overleed, na een langdurige ziekte, op 29 december 2010 in Groningen.

Simon volgde een opleiding tot schilder/graficus aan Academie Minerva en toen in de vroege jaren zeventig de Antroposofie op zijn pad kwam, ontstonden er al snel contacten en antroposofische initiatieven, waar hij zich diep mee verbond.

Door de antroposofie leerde Simon de kleurenleer van Goethe kennen en deze vormde vanaf dat moment de inspiratiebron voor zijn schilderijen.

Inspiratie voor zijn logo-ontwerpen vond hij in de aanwijzingen die Rudolf Steiner hiervoor heeft gegeven, uitgewerkt door o.a. Walter Roggenkamp in zijn boek “Bewegung und Form in der Graphik Rudolf Steiners”.